Culinaire manifestatie
Onderdeel van de viering 200 koninkrijk is de culinaire manifestatie “Vorstelijk Tafelen in Nederland" waarbij onze vaderlandse kookgeschiedenis en de ontwikkeling van de kookkunst centraal staat.
Culinaire collecties in onze musea
In 2014 zullen vele musea meedoen aan deze culinaire manifestatie. Lang gold Nederland als het Europese land met de meeste musea per vierkante kilometer en gemeten naar inwoners. We hebben dat nooit officieel kunnen staven. Dat ons land veel musea telt is een feit. Groot of klein, met kunst, cultuurhistorie, archeologie, volkenkunde, natuur of techniek als onderwerp. Internationaal befaamd of regionaal geworteld. Wist u dat er ook tientallen musea met culinaire collecties zijn? Een verrassende kijk op ons culinair erfgoed.
Musea hebben met elkaar gemeen dat zij voorwerpen tonen en verhalen vertellen die verbeelding en gesprek oproepen. Zij dienen de maatschappij en werken samen om hun waarde voor de toekomst te bewaren. Tegelijkertijd kunnen musea ook behoorlijk van elkaar verschillen. In grootte, soorten collecties, manier van presenteren, huisvesting en ook in hun publiek.
We hebben gekeken naar overeenkomsten. Wat het Nederlands Openluchtmuseum gemeen heeft met het Nationaal Glasmuseum zou je niet meteen kunnen bedenken, evenmin als de verwantschap tussen het Nationaal Militair Museum en het Fruitteeltmuseum. Toch zijn die parallellen er. Deze vier en alle andere 23 musea die we hier kort omschrijven, hebben voorwerpen in hun collectie die iets vertellen over de culinaire geschiedenis van ons land. Allemaal op hun eigen, unieke manier. In het kader van 200 jaar Koninkrijk bijeengebracht door de Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kookkunst.
Bezoek deze musea en geniet ervan!